Tutustu Boweniin

Kuulin ensimmäisen kerran Bowenista oltuani rakentamassa Pietariin luovien alojen vientitapahtumaa, Suomi-asemaa.

Vaikutuin hoidon tehokkuudesta ja halusin tietää lisää. Palattuani kotiin, kuulin Susan Haganin tulevan Suomeen pitämään Suomessa järjestettävän Bowen-koulutuksen ensimmäisen jakson. Siihen saakka oppia on voinut hakea mm. Englannista. Pääsin kokeilemaan itse uutta hoitoa. Hämmennyin, mutta tulin entistä uteliaammaksi ja ilmoittauduin seuraavalle alkavalle kurssille. Siitä alkoi hidas kipuamiseni koululääketieteen perusteisiin ihmisen anatomiasta, fysiologiasta, neurologiasta, psykologiasta ja psykiatriasta. Opiskelin kolmella eri jaksolla bowen-tekniikkaa. Harjoittelin lähes sata tuntia eri ihmisten kehoilla voidakseni suorittaa sekä kirjalliset kokeet että näyttötutkinnon englantilaiselle tutkinnon vastaanottajalle. Nyt olen ilokseni auttanut jo kovin montaa ihmistä erilaisine vaivoineen, jonka myötä olen halunnut kehittyä ja suorittaa useita jatkokursseja aiheen parissa.

Hetkeäkään en ole katunut sitä, että luontainen uteliaisuuteni johti minut oppiin ja yhdeksi uranuurtajaksi, jotka toivat Suomeen tehokkaan ja maailmalla kauan ja hyvin tunnetun hoitomuodon.

Vastaanotto: Poijutie 17 B 5, 00980 Helsinki.

 

Mitä on Bowen?

Australialainen Tom Bowen kehitti 1950-luvulla ihmisen kokonaisvaltaisen hoitomuodon. Bowen-terapia tai bowen-tekniikka, joksi hoitoa myös kutsutaan, on faskian eli lihaskalvojen hellävarainen käsittelymuoto. Hoitaja tekee tarkoin määrätyissä kehon kohdissa pieniä hellävaraisia liikkeitä ja antaa tavallaan ohjeen keholle ryhtyä itse parantamaan itsensä. Liikkeiden välillä pidetään pieni tauko, jonka aikana keho reagoi ja paranemisprosessi käynnistyy.

Heurekassa ollut ruumisnäyttely osoitti minulle konkreettisesti, miksi bowen-terapia toimii niin hyvin. Faskia on kehon kattava sidekudosverkko, joka toimii voimaa siirtävänä siltana nivelten yli. Faskia on hyvin tiheään hermotettu rakenne. Sen tärkein tehtävä on liikkeen säätely, koordinaatio ja tasapaino. Kolmannes lihasten voimansiirrosta tulee faskia-rakenteen kautta. Faskian käsittelyllä saadaan aikaan kokonaisvaltaista kehon hoitoa.

Faskian rakenne on kolmikerroksinen. Keskimmäinen kerros on voimansiirtäjä, joka yhdistää samaan suuntaan voimaa tuottavia lihaksia ketjuiksi. Ketjun häiriötön toiminta on välttämätön, jotta lihasten tuottama voima välittyy eteenpäin. Kallonpohjasta lähtevä ketju ulottuu jalkapohjiin asti. Joskus asiakas sanookin, että pään käsittely kihelmöi jalkapohjissa. Onnettomuudet, leikkaukset ym. ovat saattaneet vaurioittaa faskian rakennetta ja ketjun häiriötöntä toimintaa.

Lihaksia ympäröi ohut kalvo, jonka tulisi toimia kuin muovikelmu ja liukua vaivatta toista lihaskalvoa vastaan. Näin ei aina kuitenkaan tapahdu, vaan syystä tai toisesta liikkuvuus on häiriintynyt. Lihaskalvo alkaa nopeasti kasvattaa tiivistä verkkoa toista kalvoa vasten ja liikkuminen alkaa sattua. Sitä voi verrata kahden muovikalvon liimaantumiseen toisiinsa, kun ne ovat jonkin aikaa päällekkäin. Tästä on Youtubessa monta havaintoesimerkkiä niille, jotka kestävät katsella ruumiinavauksia.

Nivelrikossa nivelten ympärillä olevat rakenteet eivät saa kylliksi liikettä ja vähitellen nivelten ympärillä olevat lihakset, nivelsiteet ja faskiarakenne kiristyvät. Liike tuottaa kipua. Sen seurauksena liike pienenee vähäinen liikkumattomuus taas heikentää veren kiertoa, lihakset supistuvat ja kudoksiin saattaa tulla verenkierron ongelmia ja hapen puutetta, kudokset sinertyvät ( iskemia). Nivelrikossa kipu ei aina johdu pelkästään kuluneesta nivelestä ja kivulle voidaan saada apua mm. bowen-terapialla.

Joskus hoitoon hakeutuu asiakas, jolla on vuosia kestäneitä kipuja tai liikerajoitteita, joihin ei ole löytynyt syytä. Kyse voi olla faskiarakenteen ongelmasta.

Bowen-terapia avaa myös kehon virtauksia ja katkoksia hermoverkoissa. Usein asiakas kokee hoidossa pieniä sähköiskuja, outoja ”lorahduksia” kehonsa sisällä tai pienten muurahaisten marssia kehossaan, harvoin kuitenkaan epämiellyttävästi. Bowen-terapia on erittäin rentouttava hoito. Monen asiakkaat nukahtavat tai vaipuvat unen ja valveen väliseen ”horrokseen”.

Hoito tehdään yleensä ensin kolmen kerran sarjana noin viikon välein. Yksi hoitokerta kestää keskimäärin 40-60 minuuttia. Akuuttiin ongelmaan kolmen sarja on usein riittävä. Pitkään kestäneissä kivuissa tai sairauksissa hoitoja annetaan tarpeen mukaan pidempi alkusarja ja sen jälkeen ylläpitona noin kerran kuukaudessa.

Tom Bowen tunsi ihmisen kehon ja sen anatomian ja fysiologian hyvin. Hänellä oli opetuslapsia, jotka opettelivat mestariaan seuraten kuinka hän toimi ja näiden oppilaiden kautta hoitomuoto on levinnyt ympäri maailman. Suomeen se rantautui vasta vuonna 2012. Englannissa on jo toista tuhatta bowen-terapeuttia ja hoito tuli vuoden 2014 alusta korvattavien hoitojen piiriin. Englannissa myös urheilijat ovat ottaneet bowen-hoidon omakseen. Koordinaatiota parantavan vaikutuksen ohella se palauttaa nopeasti kehon tasapainon ja lihasten rentoutuksen urheilusuorituksen jälkeen.

 

 

P1020331 (2)